Znamenitosti Zubinog Potoka

Manastir Duboki Potok se nalazi u opštini Zubin Potok, blizu zaseoka Pridvorica. Pripada Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve, dok manastirska crkva predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. Manastir Duboki potok nalazi se u izvorišnom delu istoimenog potoka, između sela Dobroševine i Čitluka, na severnoj strani Ibra, udaljen oko 3 km severno od Zubinog Potoka.

Jezero GazivodeBeogradska firma Hidrotehnika-Hidroenergetika je u periodu od 1973 do 1977. godine, u ataru sela Gazivode podigla jednu od najvećih brana sa glinenom osnovom u Evropi, po projektu firme "Energoprojekt" iz Beograda. Iznad jezera se prostiru planine Mokra Gora u čijem se podnožju nalaze i Manastir Crna Reka i Rogozna. Jezero je dužine 24 kilometara, visina brane je 107 metara, u osnovi je široka 460, a duga 408 metara. Osnovna namena ovog jezera je navodnjavanje Kosovske nizije, ali ima i manju hidrocentralu koja se nalazi u istoimenom mestu. Kanalima se voda iz Gazivoda odvodi do Gračaničkog jezera i koristi se za snabdevanje grada Prištine. Voda iz ovog hidrosistema je takođe primenjena za neophodno rashlađivanje u TE Obilić.

Mokra Gora Najviši vrh planine Mokra Gora je Pogled visine 2154 metara. Uz samu planinu se pruža i jezero Gazivode koje je nastalo pregrađivanjem reke Ibar. Odlikuje je gotovo netaknuta priroda. Poslednjih godina ne postoji kontrola seče šuma tako da su velike površine potpuno ogolele od bespravne seče.