Znamenitosti Zubinog Potoka

Manastir Duboki Potok 

Manastir Duboki Potok se nalazi u opštini Zubin Potok, blizu zaseoka Pridvorica. Pripada Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve, dok manastirska crkva predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. Manastir Duboki potok nalazi se u izvorišnom delu istoimenog potoka, između sela Dobroševine i Čitluka, na severnoj strani Ibra, udaljen oko 3 km severno od Zubinog Potoka.

Jezero Gazivode

Beogradska firma Hidrotehnika-Hidroenergetika je u periodu od 1973 do 1977. godine, u ataru sela Gazivode podigla jednu od najvećih brana sa glinenom osnovom u Evropi, po projektu firme "Energoprojekt" iz Beograda. Iznad jezera se prostiru planine Mokra Gora u čijem se podnožju nalaze i Manastir Crna Reka i Rogozna. Jezero je dužine 24 kilometara, visina brane je 107 metara, u osnovi je široka 460, a duga 408 metara. Osnovna namena ovog jezera je navodnjavanje Kosovske nizije, ali ima i manju hidrocentralu koja se nalazi u istoimenom mestu. Kanalima se voda iz Gazivoda odvodi do Gračaničkog jezera i koristi se za snabdevanje grada Prištine. Voda iz ovog hidrosistema je takođe primenjena za neophodno rashlađivanje u TE Obilić.

Mokra Gora 

Najviši vrh planine Mokra Gora je Pogled visine 2154 metara. Uz samu planinu se pruža i jezero Gazivode koje je nastalo pregrađivanjem reke Ibar. Odlikuje je gotovo netaknuta priroda. Poslednjih godina ne postoji kontrola seče šuma tako da su velike površine potpuno ogolele od bespravne seče.

Pax logo Logo projekta Nsi logo