COVID-19 - Faqja Informative

Qëllimi i kësaj faqe është që në një vend të mbledhë informacione të rëndësishme në lidhje me COVID-19, numrat e rëndësishëm të telefonit dhe t'ju tregojë vegëzat për t'ju ndihmuar gjatë pandemisë së korona virusit.

Covid - 19 – Informata Themelore

Më 31 Dhjetor 2019, Organizata Botërore e Shëndetit u informua për shpërthimin e një epidemie të pneumonisë me origjinë të panjohur në Wuhan, Kinë. Autoritetet kineze identifikuan koronavirusin e ri më 7 Janar të vitit 2020 dhe virusi u quajt përkohësisht me emrin '2019-nCOV'. Më 11 shkurt, sëmundja e shkaktuar nga ky virus u emërua Koronavirus 2019 ose "COVID-19".

Më 30 Janar 2020, Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së shpalli këtë epidemi një Kërcënim të Shëndetit Publik të Rëndësisë Ndërkombëtare (PHEIC).

Virusi Korona (COV) është një familje e madhe e viruseve që shkaktojnë sëmundje që variojnë nga ftohja e zakonshme deri te sëmundjet serioze siç janë MERS (Sindromi i frymëmarrjes në Lindjen e Mesme) dhe SARS (Sindromi Akut i rëndë i frymëmarrjes ).

COVID-19 është një sëmundje e shkaktuar nga virusi i ri i koronës, që do të thotë se nuk është gjetur më parë. Si rezultat, ende nuk ka trajtim specifik ose vaksinë.

________________________________________

http://covid19.rs/o-covid-19-virusu/


Masat mbrojtëse:

Jini të informuar mbi epideminë COVID-19, e cila është në dispozicion në uebfaqen e OBSH-së dhe përmes autoritetit tuaj kombëtar dhe vendor të shëndetit publik. Shumica e njerëzve që infektohen marrin një sëmundje të butë dhe shërohen, por tek të tjerët mund të manifestohet në një mënyrë më serioze. Kujdesuni për shëndetin tuaj dhe mbroni të tjerët duke vepruar si vijon:


Lani duart shpesh

Pastroni duart rregullisht dhe tërësisht duke i fërkuar duart me alkool ose duke i larë me sapun dhe ujë.

Pse? Larja e duarve me sapun ose përdorimi i lëngjeve të bazuara në alkool vret viruset që mund të jenë në duart tuaja.

 


Ruani distancën shoqërore

Mbani një distancë prej të paktën 1 metër midis vetes dhe kujtdo që kollitet ose teshtit.

Pse? Kur dikush kollitet ose teshtit, pikat e vogla të lëngshme që mund të përmbajë virusi spërkaten nga hunda ose goja. Nëse afroheni shumë, mund të thithni pikat, përfshirë virusin COVID-19, në rast se personi që kollitet ka këtë sëmundje.

 


Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës

Pse? Duart prekin shumë sipërfaqe dhe mund të marrin viruse. Pasi të kontaminohen, duart mund të transmetojnë virusin në sytë tuaj, hundën ose gojën. Nga atje, virusi mund të hyjë në trupin tuaj dhe të sëmuheni.

 


Praktikoni higjenën e frymëmarrjes

Sigurohuni të vëzhgoni higjenën e mirë të frymëmarrjes si nga ju ashtu edhe nga njerëzit përreth jush. Kjo do të thotë që ju të mbuloni gojën dhe hundën me bërryl ose shami, të rrini të përkulur kur kolliteni ose teshtitni. Pastaj hidhni menjëherë pecetën e përdorur.

Pse? Pika të përhapura virusin. Ndërsa mirëmbani higjenën e mirë të frymëmarrjes, mbroni njerëzit përreth jush nga viruset si ftohja, gripi dhe COVID-19.


Nëse keni ethe, kollitje dhe gulçim, kërkoni kujdes mjekësor

Qëndroni në shtëpi nëse nuk jeni mirë. Nëse keni ethe, kollë dhe gulçim, kërkoni kujdes mjekësor dhe telefononi përpara. Ndiqni udhëzimet e autoritetit tuaj lokal shëndetësor.

Pse? Autoritetet kombëtare dhe lokale do të kenë informacionin më të fundit për situatën në zonën tuaj. Një telefonatë paraprake do t'i lejojë mjekut tuaj t'ju drejtojë shpejt në institucionin e duhur të kujdesit shëndetësor. Do t'ju mbrojë gjithashtu dhe do t'ju ndihmojë të parandaloni përhapjen e viruseve dhe infeksioneve të tjera.


Mbani veten të informuar dhe ndiqni këshillat e institucioneve kompetente

Qëndroni të informuar me njoftimet më të fundit të COVID-19. Ndiqni këshillat e institucioneve kompetente se si të mbroni veten dhe të tjerët nga COVID-19.

Pse? Autoritetet kombëtare dhe lokale do të kenë informacionin më të fundit nëse COVID-19 po zgjerohet në zonën tuaj. Ata janë të vendosur më së miri për të këshilluar se çfarë duhet të bëjnë njerëzit në zonën tuaj për të mbrojtur veten e tyre.


Merrni informacion në lidhje me COVID-19 nga burimet zyrtare:

Organizata Botërore e Shëndetit

Aleanca e Shëndetit e OBSH-së në WhatsApp

Bisedë interaktive e OBSH-së në Rakuten Viber


Serbia

Ministria e Shëndetësisë e Republikës së Serbisë

Serbia COVID19 Faqja Informative

Statistikat e COVID19 në Serbi


Kosovë

Faqja e Raportit COVID19 të Kosovës

Ministria e Shëndetësisë e Kosovës


Numrat e telefonit të rëndësishëm në Serbi:

19 819 - Qendra e Kontaktit në Ministrinë e Shëndetësisë të Republikës së Serbisë për të gjitha informacionet në lidhje me COVID-19

19 920 - Ndihmë për të moshuarit


Numrat e telefonit të rëndësishëm në Kosovë:

038 200 80 800 - Qendra e Kontaktit në Ministrinë e Shëndetësisë së Kosovës për të gjitha informacionet mbi COVID-19

066 534 54 29 - Qendra e Informacionit "Kryqi i Kuq i Kosovës dhe Metohisë"


Numrat e rëndësishëm të telefonit për komunën e Zubin Potokut:

064 822 670/064 870 6844 - Ekipet e asistencës për të moshuarit dhe invalidët

028 460 041- Numri i telefonit Medicaid për COVID-19

 


Informacione të tjera:

Ju mund të raportoni raste të dhunës në familje ose çfarëdo lloji tjetër të dhunës duke telefonuar 192 dhe 080019999 ose direkt në komisariat.

Platforma Kosovare e Ndërtimit të Besimit ka krijuar një faqe të dedikuar të burimeve COVID-19. Qëllimi i kësaj faqe është që në një vend të mbledhë të gjitha informatat e rëndësishme në lidhje me pandeminë COVID-19, si dhe për atë se si ne mund të ndihmojmë veten në periudhën e vetë-izolimit. Gjithashtu, është e rëndësishme të informoheni nga burimet e duhura dhe të verifikuara.