Plivanje za Časni krst na jezeru Gazivode, prijava do 16. januara

10.01.2020 - 11:47
Download (1)

Tradicionalno plivanje za Časni krst i ove godine se na praznik Bogojavljenje – 19. januara, održava na gazivodskom jezeru. Početak plivanja planiran je za 13 časova, a svi zainteresovani mogu se prijaviti do 16. januara.

Praznik Bogojavljenje jedan je od najvećih hrišćanskih praznika, koji slavi otkrovenje Boga Sina ovaploćenog u Isusu Hristu. Po hrišćanskom verovanju, u 30. godini Isusa Hrista je Jovan Preteča krstio na reci Jordan. Predanje kaže da se tada otvorilo nebo i začuo glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov. Na rame Isusovo sleteo je golub, a tim krštenjem Isus započinje svoju misiju i propoved.

Srbi ovaj praznik slave 19. januara, po julijanskom kalendaru. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljanska voda.

Prošle godine, od oko 90 učesnika koliko ih je tada plivalo na temperaturi malo iznad nule, prvi je doplivao do Časnog krsta Mileta Pitulić iz Zvečana, što mu je uspelo već treći put zaredom.

Svi zainteresovani plivači mogu se prijaviti lično u hramu Svete Trojice u Zubinom Potoku do 16. januara. Za više informacija kontaktirati broj telefona 064/451-5513.

Ovaj događaj se odvija pod pokroviteljstvom Opštine Zubin Potok i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Doma kulture „Stari Kolašin“ i Crkvene opštine Dubokopotočke.

Izvor: Kossev

Pax logo Logo projekta Nsi logo